Bared to You (Verslaafd aan jou) van Sylvia Day (en Fifty Shades …..)

Bared to You

Recensie geschreven door Fatima. Gastblogster en lettervreetster.

Vast herkenbaar: het hamsteren van boeken de laatste week voor je op vakantie gaat. Zo heb ik zelf ook maar meteen de hele Amerikaanse bestsellerlijst van die bewuste week op mijn e-reader geplempt. Waaronder dus dit boek: Bared To You, van Sylvia Day. De eerste van de Crossfire-reeks, naar het schijnt. Een halfslachtige Google-poging leverde op dat het een rip-off/copycat van de ‘onvolprezen’ Fifty Shades of Grey zou zijn. Nu had ik Fifty Shades of Grey niet gelezen op dat moment, maar die stond wel al geparkeerd op diezelfde e-reader, dus dat ging ik mooi zelf wel eens bepalen. Ik kan nu natuurlijk niet verder in mijn verhaal, zonder eerst die zijstap naar Fifty Shades of Grey te maken. Uiteraard heb ik daar ook een mening over. Komt ie dan: seriously? Dit is werkelijk het meest onterecht gehypte boek sinds The Help. En The Help was Oprah en haar dubieuze smaak nog aan te tijgen. Maar aangezien Oprah al enige tijd haar microfoon in de wilgen heeft gehangen, kunnen we deze luchtbel van een hype haar niet in de schoenen schuiven. Maar goed, aangezien ik op vakantie was en ik toch niks beters te doen had, heb ik ze toch maar gelezen. Alledrie. Nu, als je de vele passages waarin alleen maar getrild en gebloosd wordt en het idiote overgeanalyseer van iedere hersenscheet van An-ass-tasia (vatjem?) achterwege zou laten, zou je een liefdesverhaal krijgen wat nog enigszins te pruimen valt. En in 1 boek past. In plaats van 3. Had ik al gezegd dat ik ze alledrie heb gelezen? In ieder geval, het verhaal is ergens nog schattig te noemen. Maar dan moet je dus enigszins tussen de vele, vele ‘Oh, my!’s en Whoa!’s doorlezen. Er staan er namelijk wel drie of vier per bladzijde. Ik vraag me af hoe diep de eindredacteur van Fifty in het glaasje heeft gekeken, om dat over het hoofd te zien.

Maar goed, Bared To You. Er zijn natuurlijk wel wat overeenkomsten met Fifty Shades of Grey. We hebben een woest aantrekkelijke, heul groot geschapen, oversekste multi-miljonair met blauwe ballen en allerlei diepzwarte issues die echt eens heel erg goed met een psych doorgenomen moeten worden. Maar dat geeft niet, want we vinden deze multi-miljonair – Gideon is de naam – tenminste wel aardig. Dat kunnen we van Christian Grey en zijn ranzige voorkeuren niet zeggen. Gideon wil Eva. Eva werkt voor Gideon. En Eva is geen Ana. In de verste verte niet. Eva heeft tenminste een stel hersens bedongen bij haar contractbespreking en onthoudt zich van bubblegum-uitlatingen als ‘Whoa! en ‘Oh my!’ (en ik geloof dat ik zelfs wel eens ‘Gasp!’ heb gelezen). Het is helaas wel in die idiote ik-vorm geschreven, maar het is een stuk minder irritant dan in Fifty Shades. En ze heeft zelf ook de nodige issues en een traumatisch verleden om te verwerken, maar dat resulteert gelukkig niet in een soort schizofreen pyjamafeestje, zoals Anastasia, haar ‘inner goddess’ en haar ‘subconsious’ gaande hebben in de bovenkamer. Kortom, ze is geen kwelende featherhead zoals Anastasia. Dat vinden we fijn, aangezien we ons enigszins moeten kunnen identificeren met de hoofdpersoon, om helemaal in het verhaal getrokken te worden. En niemand wil Anastasia zijn, hoe rijk en knap Christian Grey ook mag wezen. Engerd.

Uiteraard ook verkrijgbaar in het Nederlands:

Bared To You is vele malen intenser. Ik denk dat dat grotendeels te maken heeft met het feit dat Sylvia Day een gevestigde, goede schrijfster is. De liefdesscenes zijn ongelooflijk HOT! In de categorie Zorg-dat-je-zeker-alleen-thuis-bent. Rauwe seks. Er worden wat toespelingen gemaakt richting het dominant-submissive, maar gelukkig blijft het bij enkele opmerkingen. Laten we hopen dat dat ook zo blijft. Overall conclusion: Bared To You is 50 keer beter. (Maar nogmaals, zo goed is Fifty Shades dus niet, he.)

Het volgende boek in deze reeks is Deeper In You (al heb ik begrepen dat de titel is aangepast in Reflected In You, maar of dat nou een verbetering is…), waarin het verhaal van Eva en Gideon verder gaat en waarin hopelijk dieper in wordt gegaan in de issues die Gideon van een gezonde nachtrust beroven. En dus van een gezonde relatie. Ergens begin oktober rolt ie van de pers.

Thrillers & fantasy boeken (468x60)

Leuk? Delen dan:

4 Comments

 1. Alicia
  aug 13, 2012

  Geniale conclusie over Fifty Shades of Grey, had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

 2. Claudia
  sep 24, 2012

  Helemaal mee eens Alicia. Geniaal inderdaad, en ook helemaal mee eens! 50 tinten grijs is bagger. Hoe verzin je het bij elkaar. Crosfire is geen hoogstaande literatuur maar dat kun je van te voren wel inschatten. Op zich een lekker verhaal en sexy. Echt even een uitje uit de realiteit en dromen van een hunk met geld en een hart; niet heel realistisch dus maar wel lekker.

 3. nee niet mee eens!
  okt 30, 2012

  50 shades is zeker veel beter dan verslaafd aan jou en zeker een copy cat van 50 shades. Ik heb beide boeken gelezen, ik zeg niet dat dat het slecht is maar het verhaal Ging veel te snel wat erg jammer is.

  • VrouwenRoman
   okt 30, 2012

   Er zijn ook lezers die er anders over denken. Dat is het mooie van boeken. Ieder mag zijn eigen mening hebben en niemand heeft gelijk.