Het Japanse winkeltje – Isabelle Artus

Het Japanse winkeltje - Isabelle ArtusPamela woont onder de rook van Parijs en heeft een heel klein winkeltje waar ze o.a. bonsaiboompjes verkoopt en ook verzorgt. Ze heeft er haar hele leven van gedroomd om geisha te worden en in haar winkeltje kleedt ze zich als een geisha en leeft volgens de rituelen en gewoontes die daarbij horen. Ze heeft zich verdiept in alles wat met het geisha zijn te maken heeft en ze leert nog elke dag. Ze verdiept zich in de Japanse theeceremonie, leert alles over de kunst van het ikebana (Japans bloemschikken) en oefent trouw Japans kalligraferen. Kortom, ze doet er alles aan om de perfecte geisha te worden.

Dan komt Thad in beeld. Thad is geraakt door het boek De steen en de sabel (een spirituele gids die ook het samoerai zijn behandelt) en leeft volgens de regels van de Weg van het zwaard dat hij leert uit het boek. Thad is een samoerai geworden en neemt het niet zo heel nauw met de fatsoensregels en laat zich al helemaal niet afleiden door een vrouw.
Als de twee elkaar ontmoeten omdat Thad het Japanse winkeltje bezoekt dan is het direct raak. Thad is gefascineerd door de verfijnde geisha die hij ziet. Hij heeft al heel wat keren Japans bezocht en weet als geen ander hoe bijzonder Pamela is in haar geisha zijn. Pamela ziet een man die haar begrijpt en op waarde schat. Beide weten veel over de Japanse tradities en ook dat zorgt voor een band. Ze krijgen een relatie en Thad zet zijn afkeer voor vrouwen opzij.

Helaas is Thad niet altijd even betrouwbaar want hij verdwijnt zo af en toe en wil niet vertellen waarheen. Hij werkt als samoerai maar dat werk gaat hem steeds meer tegenstaan. Uiteindelijk vertrekt hij naar Japan zonder plannen om terug te komen en Pamela is er kapot van.
Zij besluit hem te volgen. Het verhaal gaat dan in twee aparte lijnen verder. We volgen Pamela en we volgen Thad. Beiden voeren een enorme strijd en Japan is lang niet altijd wat Pamela in haar hoofd had. Vinden ze elkaar terug? En kunnen ze elkaar dan nog vertrouwen? Zijn ze na deze scheiding nog hetzelfde?
Een prachtig liefdesverhaal dat ver uitstijgt boven de doorsnee liefdesroman. Daarnaast ook heel veel informatie over de Japanse tradities en het leven van een geisha in al zijn facetten.
Een schitterend boek om heel langzaam te lezen en over na te denken en vooral van te genieten. Het is er in paperback en als ebook.

Leuk? Delen dan: