De Sjeik van Edith M. Hull

Verfilmd met Rudolph Valentino

Verfilmd met Rudolph Valentino

Er is een categorie romans met een hele romantische Sjeik als hoofdpersoon. Blijkbaar spreekt het soort tot op de dag van vandaag zeer tot de verbeelding. Ze zijn allemaal even geweldig en er zit geen foute jongen tussen. De eerste schrijfster die een hele echte Sjeik als hoofdpersoon voor een boek koos was Edith M. Hull.
Sjeik Ahmed Ben Hassan uit bovengenoemd boek is niet echt een fijne gozer. Naar de maatstaven die wij vandaag de dag hanteren zou hij waarschijnlijk als een beetje TE uit de bus komen. Maar het boek stamt uit 1919 en onze (over)grootmoeders zullen ongetwijfeld van spanning van de sofa gevallen zijn en misschien mochten ze dit boek wel helemaal niet lezen van manlief.
En van welke roman kun je zeggen dat hij na 90 jaar nog altijd herdrukt wordt? Op de achterkant van het boek lezen we over de hoofdpersoon, Diana Mayo:
“Zij wordt gekidnapt door de sjeik, en onderworpen aan de brute, zuivere kracht van deze havik van het zinnelijk genieten. Natuurlijk, zij verzet zich zoals het een Engels meisje van goede komaf betaamt, maar onder dat verzet broeit het tenslotte naar buiten barstende verlangen zich geheel te geven ….. ”

Ondanks het feit dat er in dit boek zelfs geen kus beschreven is werd het als pornografisch bestempeld door onze voorouders. Waarom? Om de eenvoudige reden dat Diana in het boek heel duidelijk haar seksuele verlangens voelt ontwaken en daar met plezier aan toegeeft. Een vrouw die, na een wat moeizaam begin, met veel zin de slaapkamer inrent als manlief dat wenst. En dat vonden onze grootouders nou net even een brug te ver aangezien ze net een eeuw achter de rug hadden waarin deskundigen beweerden dat vrouwen absoluut geen plezier aan seks mochten beleven. Ze zouden de romans van vandaag de dag eens moeten lezen !

Je kunt dit boek alleen waarderen als je het leest in de wetenschap dat het in het begin van 1900 geschreven is. Zo’n ontzettende Alpha-male als die Sjeik is kom je vandaag de dag vrijwel niet meer tegen. Zo’n man gaat vrouwen heden ten dage toch ietsje te ver en hij zou waarschijnlijk het einde van de eerste week niet halen met al zijn edele delen nog intact. Toch is het heel bijzonder om een boek te lezen (en te kunnen schrijven) waar de erotische spanning van iedere bladzijde af te schrapen is terwijl er niets maar dan ook helemaal niets beschreven wordt.

De rechten van het boek zijn vrij en de Engelstalige versie is op veel plaatsen op internet te downloaden. Met een beetje geluk zal over niet al te lange tijd ook de Nederlandstalige versie als e-boek verkrijgbaar zijn.
En dan moet je ook nog bedenken dat het boek enkele jaren na het verschijnen verfilmd werd met Rudolph Valentino in de hoofdrol.
Het vlugzout is waarschijnlijk niet aan te slepen geweest.

Leuk? Delen dan:

1 Comment

  1. Fatima
    mrt 26, 2013

    Ik had hem al, zag ik. Maar 196 pagina’s. In een avondje gelezen dus. Ga ik doen!