De site

Cover artist: Franco Accornero. Bookcover Julia Quinn.

In het begin bespraken wij op deze website uitsluitend damesromans. Soms ook wel “Trashy Novels” genoemd en dan met name Engelstalige romans. Dat is inmiddels uitgebreid naar romans, thrillers en meer. Wel voornamelijk boeken die graag door vrouwen gelezen worden.

Slechts weinig mensen realiseren zich hoeveel moed een vrouw nodig heeft om een liefdesroman te lezen in het openbaar. Ze weet namelijk precies wat de mensen om haar heen zullen denken over het boek dat ze gekozen heeft en vervolgens ook over haar.
Als het om romans gaat dan heeft de maatschappij niet alleen een oordeel over de boeken zelf maar ook over de vrouwen die ze lezen.

En dat oordeel is vrijwel altijd hetzelfde: de maatschappij keurt het lezen van romans af. Het bestempelt de boeken als onzinnig en de lezeres als dom, ongeschoold, onderontwikkeld of neurotisch.

Het feit dat miljoenen vrouwen, ondanks de neerbuigende oordelen, doorgaan met het lezen van romans zegt iets over de durf van die vrouwen maar ook over de aantrekkingskracht van deze boeken. Er is geen romanschrijfster of lezeres die verwacht dat ze tegenstanders van romans kan leren om deze boeken te waarderen.
Iedere schrijfster of lezeres kan je vertellen dat er nu eenmaal voor- en tegenstanders zijn. Je bent er dol op of je haat die boeken. Als je er dol op bent dan hoeft niemand je meer uit te leggen wat er nu zo aantrekkelijk is aan romans.

Maar hetzelfde geldt voor andere genres. Een lezer die niets moet hebben van horror of science fiction kun je met geen enkel argument overhalen om toch van die boeken te gaan houden. Het verschil is alleen dat lezers met een afkeer van horror en science fiction vaak geen behoefte hebben om neerbuigende kritiek te leveren op mensen die juist wel dit genre verslinden. Ze halen alleen hun schouders op en accepteren dat anderen genieten van boeken waar zij niet van houden.

De meeste fictieboeken zijn gebaseerd op fantasieverhalen en creaties van de geest die niets te maken hebben met het werkelijke leven. Robert Ludlum verzint bijvoorbeeld de meest wilde samenzweringen. Zijn hoofdpersonen ontsnappen uit situaties die in het dagelijks leven zeer onwaarschijnlijk zouden zijn. Stephen King trakteert ons op huisdieren die uit de dood opstaan om nog maar niet te spreken van kleine meisjes die door geestkracht gebouwen laten afbranden. Anne McCaffrey is de bedenkster van vliegende draken. Robert Parker en Dick Francis schrijven over helden die, geheel buiten de normale wettelijke regels om, zelf moorden oplossen. De meeste mensen begrijpen en accepteren de manier waarop een fantasierijke geest werkt als ze een boek van Ludlum, King of anderen lezen. Bovendien begrijpt ook iedereen dat de lezers van zulke boeken heel goed het verschil weten tussen fantasie en werkelijkheid en zal niemand het geleerde uit de boeken in praktijk brengen.

Om de een of andere vreemde reden is dat bij romans anders en zijn de tegenstanders ineens bang dat vrouwen niet meer kunnen onderscheiden wat nu fantasie is en wat bij het dagelijks leven hoort. Maar natuurlijk kunnen die vrouwen dat onderscheid wel maken. Ze verwachten heus niet dat de gebeurtenissen en personen uit een roman ineens werkelijkheid worden. Net zo min als ze dat verwachten bij het lezen van een ander genre.
Net als bij alle andere genres zijn romans gebaseerd op fantasie en lezeressen weten dat natuurlijk heel goed. Zowel schrijfsters als lezeressen vinden het bespottelijk dat tegenstanders van deze romans denken dat ze na lezing niet meer uit hun fantasiewereld kunnen stappen. Zij kunnen het niet waarderen om behandeld te worden als kinderen die het verschil niet weten tussen werkelijkheid en een sprookje.
En dat die boeken altijd goed aflopen? Dat doen de films en boeken van James Bond ook.

Veel plezier op deze site.