Lucia de B. Levenslang en TBS

luciadeb

De film gaat deze week in première. De één zegt, je moet eerst het boek lezen en de ander zegt, je moet eerst de film zien. Ik ga voor het boek. De film heeft geweldige recensies en ik zou zeggen, ga die film zien!
Maar het boek komt dichterbij de werkelijkheid. Dat lees ik tenminste op de blog van Blik op de wereld.  Lucia de Berk zelf zegt daar: “Misschien kloppen er dingen niet of zijn ze in een andere volgorde verteld, maar uiteindelijk is het wel mijn verhaal. Verteld zonder alle zijstraten. De film klopt niet exact, maar de ziel van de film klopt helemaal.”
In de filmeditie van dit boek niet alleen foto’s maar ook uitleg waarom gekozen is om de film te maken zoals hij gemaakt is.

Waarom het boek eerst voor mij? Omdat je een boek kunt wegleggen om er later in verder te gaan. Een film raast maar door tot het einde. En wat Lucia de Berk heeft meegemaakt is zo bizar en zo onvoorstelbaar angstaanjagend dat het bijna niet te bevatten is. Iedereen kent zo onderhand het verhaal wel. Wat ik overal lees is dat deze vrouw zes jaar onschuldig in de gevangenis heeft gezeten. Maar vergeet niet dat het niet bij die zes jaar is gebleven.

Ze werd al in 2001 gearresteerd en in 2004 veroordeeld. In 2010 werd zij vrijgesproken en ook aan dat moment zijn ongetwijfeld slopende maanden vooraf gegaan. Daarna de film met het opnieuw beleven van alle emoties van de jaren ervoor. Al met al praten we over heel wat meer dan zes jaar. En wat een tijd moet dat geweest zijn. Inmiddels is er volop publiciteit en hebben we Lucia de Berk in vrijwel alle belangrijke TV programma’s kunnen zien. Ze koestert geen wrok en komt over als een vrouw die vrede heeft met het leven zoals het nu is. Dat is mooi want dat gun je haar volop.

Er kan niet genoeg over geschreven worden en er kan niet genoeg onderzocht worden hoe dit heeft kunnen gebeuren. Helaas zijn er meer zaken bekend van mensen die onschuldig veroordeeld zijn maar een gerechtelijke dwaling zoals in deze zaak is toch wel een nachtmerrie die zijn weerga niet kent. Het besef dat dit dus kan gebeuren. Gewoon in een land als Nederland waar je mag verwachten dat ….. nou ja, ik krijg het er af en toe spaans benauwd van als ik er aan denk.

Meer over deze zaak met nog andere boeken die eerder verschenen zijn op de website Luciadeb.
Ik ga voor de filmeditie van het boek! Maar zeker ook voor de film.

Leuk? Delen dan:

1 Comment

  1. Gabrielle
    apr 3, 2014

    Ik vind het meest bizarre dat uiteindelijk is gebleken dat er geen misdrijven zijn gepleegd. Daarin verschilt dit van alle andere gerechtelijke dwalingen. Voor iedereen die werkt in de zorg dus opgelet. Natuurlijke sterfgevallen kunnen je zomaar in een nachtmerrie terecht doen komen. Brrrrr, stel je voor!