Van Adobe DRM naar Watermerk

eboek

De beveiliging van e-boeken gaat op heel korte termijn verdwijnen. DRM wordt vervangen door een Watermerk. Een nieuwe vorm van auteursrechtenbescherming. De aanschaf van boeken met een DRM beveiliging werd als zeer omslachtig ervaren. Dat gaat nu dus allemaal simpeler worden.
Ook oudere titels zullen opnieuw verschijnen met een watermerk. Dat heeft tot gevolg dat je een e-boek vanaf dat moment kunt delen met anderen. Handig nietwaar? In het persbericht van De Arbeiderspers/A.W. Bruna o.a. het volgende:

Traceerbaar
Steeds meer uitgeverijen erkennen de problemen met Adobe DRM. De Arbeiderspers | A.W. Bruna Uitgevers – al drie jaar marktleider op het gebied van e-books – kiest daarom nu voor een beveiligingstechniek ‘die het gebruik van e-books gemakkelijker maakt’. De gehele e-bookvoorraad van deze uitgeversgroep krijgt medio januari 2013 een watermerk. ‘Dit is geen harde, technische beveiliging, maar een “social” beveiliging,’ legt Mathijs Suidman, manager digital media bij het CB, uit. ‘Ruim driekwart van alle e-boektitels heeft eind januari geen DRM meer. De meeste uitgeverijen stappen dit jaar over op een watermerk.’
‘Voordeel van het watermerk, is dat je eenvoudig kunt switchen van tablet, e-reader of ander apparaat,’ zegt Suidman. Dat betekent ook dat je een e-book vrij kunt doorsturen naar een ander. ‘Maar ik zou wel drie keer nadenken over naar wie ik mijn e-book stuur. Het watermerk verwijst naar jouw persoonlijke gegevens. Dat is nieuw. Als iemand met slechte intenties een e-book op een torrent-site aanbiedt, ben jij traceerbaar en heb jij iets uit te leggen.’

Heel bijzonder vind ik dat en het lijkt me nog niet zo simpel voor uitgevers om inderdaad de koper van een e-boek op de vingers te tikken als de titel op een illegale site opduikt.
Want men vergelijkt het uitlenen van een e-boek met Watermerk met het uitlenen (of weggeven) van een papieren boek. Als een papieren boek ergens te verkrijgen is waar het niet hoort of als er illegale dingen mee gebeuren, ben ik dan als eerste eigenaar verantwoordelijk? Ik zie ze graag verschijnen voor de rechtbank met de bijbehorende argumenten.
Het is natuurlijk iets anders als de koper ook de persoon is die het boek op een illegale site heeft geüpload. Maar als ik een boek uitleen blijf ik dan verantwoordelijk voor waar het, eventueel na jaren, boven water komt?

Bovendien vraag ik mij af hoe het zit met privacy. Men kan dus te allen tijde achterhalen wie een boek heeft aangeschaft. In plaats van het e-boek zelf te beveiligen wordt de verantwoording voor wat er later mee gebeurt bij de koper neergelegd.
Hoe dan? Door middel van IP adres? Of je inloggegevens bij de internetboekwinkel? Staan die gegevens alleen in het Watermerk van het e-boek? Volgens de informatie wordt het e-boek op een aantal plaatsen voorzien van een stempel waardoor het ePub bestand een persoonlijk exemplaar voor de lezer wordt.
Zo persoonlijk is dat niet als ook anderen kunnen achterhalen dat het mijn exemplaar is.
Het Adobe DRM systeem was niet echt handig en de aanschaf van een e-boek met Watermerk is een stuk klantvriendelijker. Het is wel oppassen geblazen waar je een e-boek koopt. Het Watermerk wordt namelijk op het niveau van de retailer aangebracht en bedrijven zoals Kobo en Apple doen daar niet aan en zetten alsnog hun eigen beveiliging op het e-boek.

Je kunt zien of een eboek Adobe DRM heeft of een watermerk als je kijkt bij producteigenschappen. Daar staat in veel gevallen beschreven.
Uitlenen? Makkelijk ja. Maar of het verstandig is?

Leuk? Delen dan:

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *