Die mooie plaatjes

Een romantische dans

Een mooi plaatje vinden op internet is leuk en het overnemen naar je eigen computer is een kwestie van twee klikken met de muis.
Maar het gebruiken op je website(s) kan fout aflopen. Van de veel plaatjes is heel duidelijk wie de maker is en vaak “beschermen” die hun producten heel goed en zetten er duidelijk bij dat je onder geen voorwaarde hun artistieke uitingen mag gebruiken.
Toch is het in de romantische wereld wel duidelijk dat je een cover of een plaatje van een cover bijna overal terug kunt vinden. In weblogs, als wallpaper of gewoon om een site mooier te maken.
Daar zit een groot risico aan. De maker van het plaatje kan aan je provider vragen om je sites geheel van het internet te verwijderen. In de praktijk heb ik dat nog niet meegemaakt en ik hoop het ook nooit mee te maken.
Ik ga er altijd maar vanuit dat ze eerst mij zullen waarschuwen dat ik bepaalde dingen van de sites af moet halen en dat ik de tijd krijg om dat ook te doen.
Er zijn een aantal hele bekende namen waar je maar liever geen risico mee moet nemen. Anne Geddes en Disney bijvoorbeeld. En zo is er een hele lijst.
Een maker van romantische boekcovers weet bijna altijd dat zijn of haar schilderijen de hele wereld over gaan en je kunt ze dan ook overal terugvinden.
Toch is het verstandig, als je het weet, om de maker te noemen want dat streelt de ijdelheid en kan problemen voorkomen.
Op Amerikaanse sites zie je ook heel veel “gepikt” materiaal terug en je loopt daar het risico verraden te worden aan de makers want de concurrentie is groot. Dat is ook een reden waarom je op Romance Novels lang niet zoveel plaatjes zult vinden als hier.
Van heel veel plaatjes weet ik echt de maker niet, zoals deze hierboven en op Nederlandstalige sites zoeken ze misschien ook niet fanatiek naar hun werk.
En laten we duimen dat romantische coverschilders een beetje soepel en begripvol omgaan met de regels want we zijn toch allemaal dol op die mooie schilderijen?

Leuk? Delen dan:

5 Comments

 1. ChasingDreams
  apr 20, 2005

  Ons Nederland is zo klein dat we niet zo makkelijk te vinden zijn. Het heeft zo z’n voordelen om klein te zijn!

 2. geeske
  jun 6, 2009

  ik hou van deze plaatjes, ben er gek op.

 3. geeske
  jun 6, 2009

  ik hou er zo van.

 4. geeske
  jun 6, 2009

  i love it.

 5. geeske
  jun 6, 2009

  het is wel mooi.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *